OdileAnckyCharmant ClaireDoris-DayFoxy-FelicityHemeltjeLief

 

 

 

 

Start
Omhoog
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Webdesign by
Monique Schellekens

Dual Purpose 25 juni 2005

Dual Purpose een gezellige en geslaagde dag voor teckel en baas!

Enige tijd geleden stond er een vooraankondiging in De Dashond voor de eerste Dual Purpose georganiseerd door de NTC regio's Noord Holland, Oost Brabant en Limburg.

Voor de duidelijkheid: een Dual Purpose bestaat uit de onderdelen:

  1. de exterieur keuring
  2. het werken

De datum 25 juni was misschien een beetje ongelukkig gekozen omdat op die dag tevens de schot- en watertest te Leuth werd georganiseerd en het was bovendien teckelrennen te Welberg, georganiseerd door onze eigen regio Noord-Brabant en Zeeland.
Echter omdat het onze ervaring was dat teckels het geweldig vinden om te mogen werken en het weer eens een nieuwe uitdaging zou zijn, besloten we in te schrijven voor de Dual Purpose.Bovendien waren we nieuwsgierig of de dames onder de grond net zo goed zouden werken als boven de grond.

Aangezien Valkenburg voor ons niet echt om de hoek ligt werd er voor gekozen om meer dan 1 teckel in te schrijven.
De week voorafgaande aan de wedstrijd was het tropisch warm dus ons voornemen om de dames een aantal maal te testen smolt weg als sneeuw voor de zon……..
Die zaterdag vertrokken we, net op tijd maar ja dat is inmiddels iedereen van ons gewend, met uitgebreide routebeschrijving, die niet overbodig bleek, naar Valkenburg.

Het licht glooiende wedstrijdterrein ligt afgelegen en zag er keurig verzorgd uit. De auto's konden geparkeerd worden in de schaduw, dus voor de teckels was het ook in de auto goed uit te houden en de temperatuur was die dag gelukkig wat minder extreem. Tevens zijn er in de omgeving prachtige wandelroutes uitgezet (we lijken wel van de ANWB).

Na een bakje koffie uit de kantine, werd iedereen welkom geheten en kregen de deelnemers een nummer en wedstrijdreglement uitgereikt.
Tevens werd uitgelegd dat deze dag in het teken stond om te kijken of een bepaalde teckel “aanleg” heeft voor het werken op de vos. Om misverstanden te voorkomen, in Nederland mag de vos niet gebruikt worden voor dit (soort) doeleinde.Er was dus geen echte vos aanwezig, maar een bontje met vossengeur dat aan een koord en katrol door de tunnel gesleept werd. Omdat voor de meeste deelnemers de proef onbekend was werd er een demonstratie gegeven met een Jack Russell Terrier.

De werkproef bestond uit 4 onderdelen;

1. onderlopen van bouw 1, rechte pijp met een lengte van 4 meter onder de grond, die vlot in zijn geheel moest worden doorlopen en aan de achterkant worden verlaten.
2. onderlopen van bouw 2, rechte pijp met een lengte van 4 meter met haaks hierop naar rechts een rechte pijp van 2 meter onder de grond. Ook deze bouw moest zo snel mogelijk in zijn geheel worden doorlopen en aan de achterkant worden verlaten.

De meeste teckels konden deze twee bouwen , zij het met enige aanmoedigingen, nog wel verwerken bij nr. 3 werd het wat gecompliceerder;

3. onderlopen van bouw 3, rechte pijp met een lengte van 4 meter met haaks hierop naar rechts een rechte pijp van 2 meter . Haaks op deze pijp lag naar rechts, een recht pijp van 4 meter met haaks op deze pijp, naar links een recht pijp van 2 meter .

Voor de meeste teckels werd dit toch ff te veel. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen!!!

De organisatie gaf alle deelnemers ruim voldoende tijd om teckel en baas aan het geheel te laten wennen. Natuurlijk was het voor de toeschouwers een kostelijk gezicht hoe de baas aan het einde van de bouw uit alle macht zijn of haar teckel aan het roepen was.

Hierna was het tijd voor het aanwijzen van de “bewoonde” bouw, het 4e onderdeel. Bij deze proef, waar teckel en baas vier holen voorgeschoteld kregen, werd verwacht dat de voorjager aan het gedrag van de teckel zou kunnen afleiden of een bouw wel dan niet is bewoond.
De teckels moest dus 'n keuze maken uit 1 van de vier holen.
In dit geval zat er dus in 1 van de holen 'n bontje weggestopt met geur, die er door de teckel werd uitgehaald, maar het was ook voldoende als de teckel het bewuste hol aanwees. Belangrijk in het laatste geval is dat je je teckel goed kunt “lezen”.
Voor de duidelijkheid, de bontje zat steeds in een ander hol anders zou het voor deelnemers met meerdere inschrijvingen het wedstrijdelement verloren zijn.

Punten werden er gegeven voor, Gameness, bouw 1, bouw 2, bouw 3, 4 en combinatie baas – hond.
De keuring voor de aanlegproef aardwerk werd verricht door de heer Breuer en de heer Daniels.

Na de lunchpauze, waarin we ondanks het warme weer toch lekker erwtensoep aten, was het tijd voor de exterieurkeuring.
 

Bij deze keuring werd vooral gekeken of de bouw van de teckel zich leende om te kunnen werken, dit alles natuurlijk met in achtneming van de rasstandaard. De keuring werd verricht door de heer Quartel. Hij bekeek de constructie, hoofd en kaken, maat en verhouding, span, vacht en vel, gangwerk, conditie, karakter en algemene verschijning van de teckel wat een totaalpunt opleverde.

Aan het einde van de dag was de prijsuitreiking.
Alle deelnemers ontvingen een keurig certificaat met daarop het totaal aantal punten voor exterieur en totaal aantal punten voor de werktest met tevens bijlagen waarop de puntenverdeling was weergegeven.
Voor de beste reu en teef was er tevens een mooie beker.

Wat ons betreft een sportieve geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is, wie weet kan er ook een dual purpose worden uitgeschreven met zweetwerk als werktest!!

Uitslag:
Beste reu Floris Yup van de Beraded Friends
Beste teef: Eye-Catcher van de Wouwer

Annet Meeuwesen